eXTReMe Tracker
Gribskov Kommune, på toppen af Sjælland
 
 
Hvad er Gribskov Kommune?

Klik på kortet og se det i stort format
Geografi.
Gribskov Kommune er dannet ved en sammenlægning af de to gamle kommuner, Helsinge og Græsted-Gilleleje, og i store træk det samme som det gamle Holbo Herred, som dog også omfattede Nødebo sogn, som ikke indgår i den nye kommune, men hører til Hillerød. Gribskov Kommune er identisk med den gamle juridiske betegnelse Kronborg Vestre Birk, som i ca. 150 år har haft sit dommerembede på Helsinge Tinghus. Som en følge af retsreformen hører Gribskov kommune fremover til dommerembedet i Helsingør.
Gribskov Kommune har et areal på 280 km² og et indbyggerantal på godt 40000.
Kommunen grænser mod nord til Kattegat, med Gilbjerg Hoved, som kommunens og Sjællands nordligste punkt. Mod øst grænser den til Helsingør Kommune og Esrum Sø, mod syd til Hillerød Kommune, med kommunegrænsen ca. midt i Gribskov, og i Arresø mødes vi så endelig mod vest med Halsnæs Kommune. Nordligste punkt er Gilbjerg Hoved i Gilleleje, sydligste punkt er Pølåens udløb i Arresø. Østligste punkt er skoven i Rusland ved Tegners Museum, vestligste punkt er Stængehus, badestrand i Tisvilde Hegn.

Historie
Gribskov Kommune er næsten identisk med det ældgamle Holbo Herred, hvori dog også indgik Nødebo Sogn, dette sogn hører nu til Hillerød Kommune. Denne ændring skete i 1970 ved den tidligere kommunalreform.
Indtil 1970 omfattede den nuværende kommune følgende sognekommuner:
Helsinge-Valby, Vejby-Tibirke, Ramløse-Annisse, Blistrup, Græsted-Mårum, Esbønderup-Nødebo, og Søborg-Gilleleje.
Kommunen har en del historiske lokaliteter. Der er ruiner af borge i Asserbo og Søborg. I Esrum er en del af det gamle kloster indrettet som museum, nogle af landets bedst bevarede stendysser er at finde i Valby Hegn. Der er rester af gamle veje i Nellerød og Tibirke Mose. Der er også flere jættestuer og gravhøje.
Kommunens historiske arv styres af
Holbo Herreds Kulturhistoriske Centre

Kommunestyret.
Kommunens rådhus er beliggende i Helsinge.
Gribskov Byråd har 23 medlemmer, med denne mandatfordeling:
Socialdemokratiet 5,
Konservative Folkeparti 1,
Nyt Gribskov 4,
Dansk Folkeparti 2,
Venstre 10,
Enhedslisten - De Rød Grønne 1
Borgmester fra 1. januar 2014 er Kim Valentin fra Venstre.

Senere har byrådsmedlem Trine Egetved valgt at forlade Venstre og tilslutte sig Det konservative Folkeparti, derefter har Venstre 9 mandater og Det konservative Folkeparti 2 mandater.

Se mere om de enkelte byrådsmedlemmer her

Turisme.
Det er een af landets store sommerhuskommuner, med en kyststrækning som strækker sig fra Stængehus ved Asserbo over Tisvildeleje, Vejby Strand, Rågeleje, Udsholt og Gilleleje til Dronningmølle. En perlerække af kendte sommer områder.
Seværdighederne er mange i Gribskov Kommune, den største er nok Esrum Møllegård som ligger ved det gamle kloster i Esrum. Ruiner af gamle slotte og borge findes i Søborg og Asserbo. Nogle af Danmarks bedst bevarede stendysser findes i Valby hegn.
Kommunen huser også nogle af regionens bedste campingpladser og feriecentre, samt et væld af sommerhuse til udlejning, alle parate til at byde de mange turister velkommen i sommerlandet.
Selv om Gribskovs største areal ligger uden for kommunens område, så er Gribskov Kommune en af de skovrigeste kommuner i Region Hovedstaden. Foruden Gribskov omfatter kommunen også Tisvilde Hegn, Høbjerg Hegn, Valby Hegn, Aggebo Hegn, Græsted Hegn, Harager Hegn, Snævret Skov og området Rusland ved Villingerød. En mangfoldighed af større og mindre skovområder med muligheder for at indsnuse den ægte natur i fulde drag. Der er muligheder for at gå, cykle og også ride i skovene, ligesom der i sneperioder tilvejebringes skiløjper i Gribskov.
Skovene har offentlig adgang, brug dem gerne - men - misbrug dem ikke, de skal også holde til de næste mange generationer.

Handelsliv.
Gribskov Kommune er også en aktiv kommune når det angår erhverslivet. Der er et rigt udbud af både supermarkeder og specialforretninger.
Der er mange forretninger som har åbent alle ugens syv dage, så alle behov kan tilgodeses når det gælder om at handle ind.

Erhvervsliv og beskæftigelse.
Kommunen har mange virksomheder, både større og mindre, og kan tilbyde interesserede nye virksomheder råd og vejledning om etablering i Gribskov Kommune.
Der er næsten ingen arbejdsløshed i Gribskov Kommune og gode jobmuligheder.

Skoler.
Der er både kommunale og private skoletilbud i Gribskov Kommune, samt et gymnasium i Helsinge, tæt ved stationen med tog og busforbindelser.

Infrastruktur.
Gribskov Kommune ligger kun ca. 3 kvarter fra København, der er motorvej og motortrafikvej lige til Helsinge, ligesom der er hele 3 togstrækninger i kommunen samt talrige busruter.

Vil du vide mere? Se Gribskov Kommunes eller Region Hovedstadens hjemmesider

eXTReMe Tracker